Monday, April 7, 2014

Penggunaan Debit/Credit Card di Pam Minyak

Al kisahnya KN semalam guna debit card Affin Islamic di stesen minyak Petronas dekat dengan rumah... isi minyak RM50. Hari ni try check online statement... (ini antara agenda KN setiap hari supaya sentiasa tahu apa yang telah dibelanjakan dan jumlahnya betul). Nak dijadikan cerita, bila check statement pagi tadi, jumlah yang di'charged' di stesen minyak tu, RM200. Cuak jugak la KN! So, tanpa membuang masa terus call bank sebab takut salah charged.

Lepas bank buat pengesahan, pegawai tu tanya... guna kad tu kat kaunter ke kat pam? Memang kalau nak ikutkan KN guna debit card tu kat pam minyak. Konon malas nak gi kaunter, dan nak gunakan kemudahan yang disediakan dan memang tak de cash dalam tangan. So, pegawai bank tu cakap la... wahai akak... kalau guna kad kat pam... tak kiralah guna credit card ke... debit card ke... bank akan charged dulu RM200... lepas 3 hari bekerja baru bank akan masukkan semula duit akak yang lebih tu... Kalau nak charged jumlah yang betul, kena gi kaunter! Ooooo ok... baru ku tahu... hehehe... 

Pas tu KN pun tanya soalan dalam hati... apa rationalnya nak buat cam tu? Dah tentu2 lah aku guna debit card... confirmlah duit dah ada kat dalam tu... kalau credit card tu lainlah! 

#Ni entry si cuak yang baru 1st time guna debit card kat stesen minyak! hehe... kepada sesapa yang tak tau cam KN ni, bila nanti jadi kes yang sama jangan cuak tau! (padahal KN sorang je yang tak tau! hehe)

#Pagi ni check account, duit baki bayar kat stesen minyak tu dah dimasukkan semula...


Terima Kasih

23 comments:

  1. owh baru tahu..heheh.. nice info kak nanie.. berguna utk mase depan..hee.. :)

    ReplyDelete
  2. oke.. baru tau.. kite x pnh check pon akak

    ReplyDelete
  3. owhhhhhhhhhhhhhhh baru tahu..patutlahhhhh..pernah jadi jugak. beli barang, tetiba cash tak cukup, terpaksa guna atm card maybank..hihihi..tq atas maklumat ini.

    ReplyDelete
  4. Ooo.. ye ker?? idah sekian lama isi minyak pakai credit card swipe kat pam minyak tapi tak perasan plak dia charge rm 200 tu... rasanya tak pernah kena pun... apa rasionalnya ek...

    ReplyDelete
  5. ooo...ye ke...taktau pun..sebb guna mcm biasa ok je

    ReplyDelete
  6. Uikkk... cam tu ker? betul jugak...apa rasional bank nak kena charged RM200 dulu? Tak faham betul cara bank bisnes ni...

    ReplyDelete
  7. Ya ker naniy..Rasanya dia orang charge ngam-ngam kot ..dah lama tak guna credit card selepas ada scam dulu...dia orang guna my card no coz tak clear kat pam station...bahaya jugak tu..

    ReplyDelete
  8. perlu ni cek statement bila dah guna duit ... baru tau nih . take note !

    ReplyDelete
  9. SAYA PUN BARU TAHU..MACAM TAK BEST JE..KAN??HEHEH

    ReplyDelete
  10. saya pun baru tau..kalau x baca entry ni memang xtau la...tapi kenapa kena smpai 200??? caj je la ikut ape yg kite tekan kan

    ReplyDelete
  11. aiza tak pernah menggunakan kad debit untuk mengisi minyak.. baru aiza tahu.. yang aiza perasan, kalau membeli barangan di pasaraya seperti tesco atau jaya jusco pula dia akan tolak jumlah yang kita beli tu selepas 3 hari (mungkin sebab masa leret kad tu dia kira sebagai mastercard kot)..

    ReplyDelete
  12. tak pernah guna lg kat pam..
    mcm tu ek..perlu tahu tu..eh kalau duit tak cukup rm200 mcm mna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bank cakap kalau duit kita tak cukup dia takkan approved kita isi minyak... kena bayar kat kaunter dulu... cam tu lah lebih kurang...

      Delete
  13. Tak tau pon sbb tak pernah pakai debit/credit card.

    Mau tak cuak. Byk tu ☺

    ReplyDelete
  14. kak, saya pun baru tahu ni. sebelum ni guna kat kaunter ja bayar by debit card. ni pengajaran jugak ni. hehe :)

    ReplyDelete
  15. haaa baru tau kena charged dulu rm200... kalau saya pon akan cuak nanie..200 byk tu kalo hilang camtu je..hehe

    ReplyDelete
  16. x pernah lak kena macam tu....biasanya hubby guna debit card kt pam tu je...x ada lak dia ngadu bab2 kena tolak 200 dulu...pelik...

    ReplyDelete
  17. cik nnur baru tau..
    pernah kerja petronas tapi tak tahu

    ReplyDelete
  18. Sy pun kene.. Tibe Tibe ade refund kat acct rm200.

    ReplyDelete
  19. Sebab, biasa nye org isi minyak full tank (depend on kereta) antara RM70-RM180. So bank akan ambik deposit RM200 dulu. Bila dah abis isi baru la dia pulangkan duit nya.

    ReplyDelete
  20. utk guna di pam, tekan preset dahulu.. (perkhidmatan ini tak da kat petronas) masukkan jumlah dahulu, lepastu, baru masukkan kad bila skrin mtk kita masukkan kad debit & loyalti kad

    ReplyDelete
  21. setiap kali isi minyak kena tolak RM200 ke atau 1st time guna shj ??

    ReplyDelete

Comment anda semua amat dihargai...

© Nanie Dean | Template Designed By Blog Bingkisan Hati