Thursday, June 19, 2014

Anak oh anak!

Tetiba je KN teringat masa zaman anak2 kecik2 dulu... Sekarang ni anak2 KN hanya tinggal 2 dan dah besar2 semuanya... Kira besar lah tu kan... bila banyak benda diaorang dah boleh buat sendiri...

Ingat lagi masa KN dan suami setiap pagi selalu bergegas bangun dan kalut ribut sebab nak kena siapkan anak2 dan hantar ke nursery sebelum pegi kerja. Kelakar pun ada... 

Ingat lagi betapa KN hari2 rasa tak sedap hati sebab kena tinggalkan anak di nursery sebab banyak kan, kita dengar cerita2 yang tak best pasal nursery ni. Tapi apa yang KN mampu buat masa tu bila hanya tu je pilihan yang KN ada? Untunglah kepada sesiapa yang boleh hantar anak2 pada mak ayah sendiri untuk jagakan ataupun dapat cari penjaga yang baik.

Tapi alhamdulillah, KN antara orang yang bernasib baik sebab dapat hantar anak ke nursery2 yang baik. Mula masa di Ampang sampailah KN pindah ke Terengganu. Walaupun KN pernah hantar ke nursery sorang anak istimewa, tapi KN sangat puas hati sebab pengasuh semuanya baik2. Diaorang jaga anak KN tu lebih daripada anak2 yang lain. Nama pun anak istimewa kan? Layanan pun tentu lah istimewa jugak! Ye dak?

Sekarang ni bila anak2 dah besar sikit, kerenahnya lain pulak. Dan kita akan sentiasa rindukan keletah mereka...


Gambar zaman dulu2. Camera phone tak cukup canggih lagi... hehe

Ada ke yang ada cerita2 menarik tentang anak2 kecil nak kongsi?

#Bila lah KN nak timang baby lagi... rindu pulak rasanya nak ada baby kecik kat rumah. Walaupun sure penat tapi best! Hehehe


Terima Kasih

17 comments:

  1. semoga KN dimurah kan rezeki dan dapat baby baru :D

    ReplyDelete
  2. kak nanie nak tambah baby?? bgus2... hihi... besar dh anak kak nanie kan.. :) anis doakan kak nanie dpt anak lagi.. ngeee~ :D aminnn

    ReplyDelete
  3. Assalam,

    sejak lepas berkahwin tahun 81 bunda dah tak bekerja, suri rumah sepenuh masa. ikut suami bertugas diSerawak 8 tahun. Dalam tempoh tu bunda melahirkan dua orang anak selang 2 tahun seorang...yang sulung lelaki dan kedua perempuan.

    Kami tak balik kampung .Suami jaga bunda dalam pantang sendiri. Kami sama2 jaga anak2 tanpa ibu bapa atau pembantu.

    Tahun 89 arwah suami posting KL.. bunda masa tu mengandung anak ketiga/lelaki dan duduk kampung sementara nak bersalin tahun 90. Lepas bersalin pindah KL ikut suami.. tahun 92 bunda bersalin anak perempuan keempat/bungsu...lagi sekali arwah suami jaga bunda dalam pantang.

    Hingga lah anak2 membesar dan belajar... kami sama2 jaga anak2...tak pernah ambil mak jaga. Walau pun sakit demam. Sehingga lah arwah suami PERGI... Bunda masih jaga anak2 sendiri/ berdikari tanpa bantuan sesiapa dulu ada juga suami yang bantu

    Masa kecil2 dulu bunda tolong mak jaga adik2 dan urusan rumah... bunda anak sulung 8 beradik. Hingga kini pun bunda masih buat benda yang sama...

    AllahuAkbar... Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  4. Gambar anak2 kN sekarang takde ke? Hehehe..

    ReplyDelete
  5. Telatah mereka mencuit hati kita.. Memang kita rindukan saat dulu..

    ReplyDelete
  6. betulkan.. bila dah lama xde bby kcik rasa rindu nak ada. suka je tgk org beranak newborn..

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah , bkn senang nak cari nursery yg jujur dan jaga budak2 dgn betul ...

    ReplyDelete
  8. Bila anak semakin besar, kita akan rindukan masa mereka kecil..

    ReplyDelete
  9. huhu..pegalaman berharga bsarkan ank2..

    ReplyDelete
  10. Amin. Semoga kak nanie dapat lagi baby baru .. hehe

    ReplyDelete
  11. Salam hujung minggu nanie...

    ReplyDelete
  12. Waa.. sekarang ni kat rumah ada anak saudara kita.. comel je.. baru nak belajar cakap memang kelakar argh :)

    ReplyDelete
  13. epi family nampak KN ni..beshnya ada anak2 mesti meriah kan..insyaAllah ada rezeki nt Allah kurniakan lg ya...amin

    ReplyDelete
  14. Moga KN dapat baby lagi yer... Insha Allah ;)

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah KN dapat nursery yg bagus2...bukan senang tu...ikut luck juga...teringat zaman anak sulung..yang kerap kena fit...setiap bulan mesti kena demam dan masuk hospital....ada sekali tu...masuk hospital kajang...2 kali kena fit dalam hospital kajang...masa kena tu...punya ramai doktor yang datang...ambil darah kat kaki...menjerit dia sambil kata sakit...noe plak dah menangis kt luar....nasib baik lepas scan kepala semua...x ada yg serius...sampai sekarang bila anak demam je...rasa mcm takut yg amat...mmg x tido malam tengokkan diaorg...noe berubat kampung...dengan izin Allah...alhamdulillah...dah kurang demam...n dah kurang sgt kena fit...

    ReplyDelete
  16. heee....sedapnya aiman makan gula kapas:)

    ReplyDelete

Comment anda semua amat dihargai...

© Nanie Dean | Template Designed By Blog Bingkisan Hati