Friday, September 23, 2011

Moralnya...

Tersenyum sendiri bila baca kisah ni... curik sikit cite member kat FB...

Ada seorang PM suka cakap "Alhamdulillah" setiap kali samada perkara baik @ buruk berlaku, suatu hari dalam majlis diraja, seorang Raja terpotong jari dengan pisau ketika makan steak, maka PM cakap "Alhamdulillah", lalu Raja marah & pecat PM tersebut serta melantik PM baru. Bekas PM cakap pada Raja "alhamdulillah" kerana memecat beliau lalu balik kg & buat kerja kg. Raja kehairanan kenapa dibuang pun cakap "Alhamdulillah"?

Suatu hari Raja dan PM Baru pergi berburu dalam hutan & telah tersesat dalam hutan lalu ditangkap dengan geng orang makan orang (kanibal). Mereka nak rebus Raja dulu sebab pakaiannya cantik lalu dibawa kehadapan ketua mereka. sewaktu QC memeriksa Raja, mereka lihat jari Raja tiada satu, maka direjectnya Raja tersebut serta dilepaskan & tukar ngan PM Baru yang cukup sifatnya lalu direbus dalam periuk yang besar.

Raja akhirnya berjaya tiba di istana dan bersyukur sebab tidak dijadikan mkanan kerana kurang satu jari. Lalu beliau teringat PM lama yang ucapkan "Alhamdulillah" dahulu dan memanggil kembali PM lama untuk menjadi PM semula kerana PM baru dah mati. PM lama kata "Alhamdulillah" lagi. Raja kata ada hikmah disebalik "Alhamdulillah" yg kamu ucap ketika jari saya terpotong, maka QC kanibal tak jadi rebus saya. Tapi apa hikmah "Alhamdulillah" yang kamu ucapkan ketika saya buang kamu? PM jawab, "kalau saya masih PM masa tu & kita pergi berburu bersama, dah tentu saya yang dimakan kanibal.

So, moral daripada cerita kat atas tu... selalulah wiridkan "Alhamdulillah" samada perkara baik atau buruk berlaku... Wasalam.Terima Kasih

No comments:

Post a Comment

Comment anda semua amat dihargai...

© Nanie Dean | Template Designed By Blog Bingkisan Hati