Friday, November 29, 2013

Trip to Medan - Day 2

Hari ke-2 kami di Medan bermula pada pukul 7 pagi. Tak susah sangatlah kan... sebabnya kalau ikut jam Malaysia dah pukul 8 pagi.

Posing dulu sebelum breakfast

Untuk makan pagi ni kami dihidangkan dengan mihun goreng, maggi goreng, etc. Tak banyak sangat makanannya. Tapi maggi goreng dia sedap sangat! Mungkin pakai maggi jenama Sedap kot! hehe...

Dah siap breakfast, kitaorang akan gerak ke Pulau Samosir melalui Tasik Toba yang saujana mata memandang...

 Sebelum naik feri... snap2 dulu...

Ni lah rupa ferinya... 'open air'

Pulau Samosir tu adalah penempatan orang batak. Boleh kata semua orang batak kat situ agamanya kristian... So, sebagai bekalan, kita bawaklah sedikit makanan dan minuman sendiri... 3 jam kot ada kat pulau tu! Tambah pulak bawak anakanda yang sihat tu... kang lapar nak bagi makan apa pulak kan?

 Pintu masuk Pulau Samosir

First sekali masa sampai kat pulau tu kami dibawa melawat kediaman raja dulu... macam2 cerita yang kami dah dengar... tak mampu nak cerita kat sini... 



Lepas dah ambil2 gambar kat kawasan kediaman raja2 tu... kami dibawa pulak ke kawasan penjenayah dipancung kepala setelah didapati bersalah selepas perbicaraan. Pada masa tu... semua penduduk kena pegi tengok raja pancung kepala penjenayah tu... sape yang tak datang, lepas tu dia pulak kena pancung... huh! seram jugak la...

Lepas tu barulah kami dilepaskan untuk buat aktiviti sendiri... iaitu shopping cenderahati... Tips kepada sesiapa yang nak membeli belah kat pulau samosir tu... kalau peniaga dia letak harga... kita kena mintak diskaun 50%.




Selesai shopping cenderahati, tiba masa untuk naik feri semula dan bersedia untuk bertolak ke Brastagi... tempat sejuk ala2 kat Cameron highland gitu!

Dalam perjalanan sempat singgah di Puncak Simarjarunjung.... sejuk sangat!




Lepas Simarjarunjung, kami singgah jugak di Air Terjun Sepiso-piso yang mengalir terus ke Tasik Toba.

 Pemandangan indah Tasik Toba dari Air Terjun Sepiso-piso

Shopping cenderahati lagi...

Penat sangat dah rasanya untuk hari ke-2 ni... kami teruskan lagi perjalanan ke Hotel Sinambung Hills. Sesi R & R pulak....



Terima Kasih

Thursday, November 28, 2013

Trip ke Medan - Day 1

Buat pertama kalinya kami sekeluarga bercuti bersama ke luar negara... negara kat sebelah yang sekangkang kera tu je... tapi apa yang penting bercuti ok! Trip kali ni penganjurnya adalah company en suami... satu opis semua dapat pegi free... so aku ngan anak2 ni tumpang sekaki.

Kami bertolak dari Terengganu ke LCCT 18 Nov naik bas je sebab bas dah disponsor... so bertolak malam 9.30 mlm dan sampai tepat 9.30 pagi. 12 jam tu! Rasa nak patah pinggang. Pasalnya trip kali ni setiap staf siap bawak pasangan masing-masing pakej skali dengan anak2. So paham2 lah kalau travel ngan anak2 kecik ni kan... 

Flight ke Medan pukul 1.20 pm. Pukul 11 semua orang dah kena check in. Oleh kerana group trip, masa nak check in dah jadi sejam lebih. Dah beres semua, kami pun terbang ke Medan dan sampai di Medan pukul 1.20 pm. Ha! sama kan... hahaha tak de lah rugi sangat masa kan? (Masa di Medan lewat 1 jam daripada Malaysia). Masa sebenar kat atas flight tu sangat lah sekejap. Dalam 30 jam je dah sampai airport Kuala Namu, Medan. Airport dia agak besar dan cantik jugak sebab baru lagi beroperasi kalau tak silap July 13.

Ni lah rupanya Airport Kuala Namu, Medan

Sesampai je kat airport kami dah dijemput dengan bas untuk ke Danau Toba - Parapat dan seterusnya akan ke Brastagi dulu sebelum ke Medan.

Singgah makan tengahari dulu kat kat restoran halal (Restoran Simpang Tiga) sebelum meneruskan perjalanan ke Tasik Toba yang akan ambil masa 3-4 jam.

Makanan kat sini biasa2 je... mungkin sebab baru sampai dan tekak tak biasa dengan makanan kat situ. Sampai je kat restoran tu, agen money changer dah siap tunggu. Sebab semua ahli trip ni tak tukar duit rupiah lagi... kecuali aku dan suami je yang dah tukar kat Terengganu. Nasib baik kitaorang dah tukar duit dulu sebabnya tukar kat agen kat sana tukarannya sangat murah. Tukar kat Terengganu RM600 dapat Rp2,020,000 (jadi jutawan sekejap!). Kat sana dengan jumlah RM yang sama hanya dapat Rp2,016,000.

Dah siap makan kami teruskan perjalanan lagi sebelum singgah di kedai yang jual pelbagai jenis kacang. PATEN nama kedai dia. Rasanya sesiapa yang ikut trip ke Medan ni memang akan dibawa ke sini. So, kat sini saja aku dah belanja Rp200,000. Beli kacang je kot!

Senget2 muka tengah makan kacang

30 minit kat kedai kacang, kami teruskan perjalanan lagi dan tido kat satu Cottage betul2 mengadap Tasik Toba. Memang cantik dan selesa sangat walaupun sebenarnya kawasan Tasik Toba ni agak sejuk sebab berada di tanah tinggi...

Pemandangan dari depan pintu bilik. Sangat mendamaikan.

So, kesimpulannya hari pertama di Medan ni, masa banyak habis kat atas jalan je. Malam tu lepas dah sampai bilik, siap2 dan mandi ala2 P Ramlee (Sebab sejuk gile! air panas ada sampai pukul 8 mlm je...), kami tidur dengan nyenyaknya sebab pukul 7 pagi dah kena breakfast dan seterunya bertolak ke Pulau Samosir naik bot. 

Pengalaman Day 2 akan bersambung...




Terima Kasih

Wednesday, November 27, 2013

Pengalaman buat IUI

Setiap pasangan yang dah berkahwin pasti nakkan cahaya mata... bagi yang dah ada cahaya mata pun... masih ada juga yang nak tambah lagi... itulah yang terjadi kepada aku dan suami... setelah ada 3 anak... tapi masih nak tambah lagi! tapi malangnya rezeki tak menyebelahi kami. So, aku dan suami dah sepakat untuk buat IUI. Bukan tak puas hati dengan apa yang Allah dah bagi... tapi lebih kepada nak capai target... hehehe... 

Senario dia macam ni la... anak sulong aku dah nak masuk 13 tahun. Anak kedua dah nak masuk 12 tahun. Anak ketiga (Allahyarhamah) kalau masih ada dah nak masuk 9 tahun. Ini bermakna aku dah menunggu selama 8 tahun untuk dapatkan zuriat lagi. Masalahnya aku dan suami normal. Tak ada sebarang masalah. Cuma mungkin bukan rezeki lagi. So, tak salah lah rasanya untuk berusaha...

IUI (Intrauterine insemination) adalah antara prosedur yang boleh dicuba untuk dapatkan baby. Walaupun dengar macam takut. Tapi sebenarnya prosedur tu sangat mudah. Itupun mungkin bergantung kepada individu. Tapi kalau sesiapa yang dah pernah melahirkan, mungkin tak rasa susah.

Bagi aku yang dah follow up dengan hospital kerajaan (HSNZ), lepas 2 kali appointment, Dr dah cadangkan kami buat IUI. Cuma kena tunggu masa kita period la. Prosedur ini akan dimulakan pada hari pertama period. Kita akan dibekalkan dengan ubat Clomid dan perlu makan dari hari ke-2 sampai hari ke-6 (5 hari). Hari ke-7 hingga ke-9, aku diberi ubat dan kena suntik sendiri kat rumah. Ha! yang ni mula2 aku dengar cam takut... tapi bila nurse dah ajar... Oh! mudah sangat! Beres! Hari ke-11 baru lah aku kena pergi hospital semula. Kali ni untuk buat TVS (Scan untuk check saiz telur). Hmm... untuk kes aku ni... tak cukup besar. So, 2 hari kemudian pergi lagi... Kali ni alhamdulillah... Saiz telur dah sesuai untuk buat prosedur IUI tu...

So, pada 3 Oct lepas, aku melalui prosedur tu buat kali yang pertama. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... hehehe... sukanya macam dah dapat baby kan... Prosedur pada hari tersebut bermula...

9.30 pagi dah dapat sampel dan hantar ke lab IVF untuk buat 'sperm washing'.
9.45 pagi pegi daftar dan bayar RM45 (lepas tu pegi lepak2 kat kantin hospital dengan perasaan yang berdebar2)
10.30 pagi nurse call sebab sampel dah ready. Tapi bila nurse check, perut kurang air... so tak boleh nak buat lagi... ha tunggu kat atas katil sambil minum air lagi...
11.15 pagi baru la prosedur IUI bermula. Masa ni adalah rasa seram2 sikit sebab nampak alat yang macam mulut itik tu... Hmm... tak sakit. Tapi agak rasa kurang selesa masa sperm dimasukkan ke dalam rahim melalui satu tiub panjang... Alhamdulillah Allah permudahkan... lepas tak sampai 10 minit semuanya selesai... Cuma lepas tu Dr suh baring dalam 30 minit.

Itulah antara pengalaman yang boleh dikongsikan... Saja je nak tunggu 27 November baru nak kongsikan.... sebabnya sepatutnya masa ni aku dah tau lah berjaya atau tak... dan tak de la kawan2 yang baca entry ni nak kena tunggu entry berikutnya untuk tahu aku berjaya ke tak kan? kan? Hahaha... Bajet cam ada lah orang yang nak ambik tau kan!

So, lepas 3 minggu prosedur tu berlaku aku patutnya dah period... tapi tak! nampak tak macam dah berjaya???? Malangnya tak! Huhuhu... period aku datang jugak walaupun lewat 1 minggu... So, aku tak putus asa... jumpa doktor semula 4 Dis ni... Moga kali ni adalah sinar harapan.

Kepada yang terbaca entry ni... mohon doakan semoga kali ini kami berjaya. Terima kasih.




Terima Kasih

Tuesday, November 26, 2013

5 bulan kemudian

Assalam...

Dah 5 bulan dah... sampailah masa untuk update blog aku yang disayangi ni... huh! update 5 bulan skali kot... boleh tahan jugak la semangat hangat2 tahi ayam aku ni!

Dah lama tak jenguk kawan2 kat blog... kalau dulu pun tak de masa... setelah berlaku anjakan paradigma dalam hidup aku dalam sebulan ni, ntah la... apa2 pun aku takkan lupakan minat aku dalam penulisan blog ni... biarlah masa yang menentukan!



Terima Kasih

© Nanie Dean | Template Designed By Blog Bingkisan Hati